11 gode råd om børnefødder

Du tænker på dine børns syn, tænder, spisevaner og generelle helbred – men husker du fødderne? Her er 11 gode råd til, hvordan du bedst passer på dine børns fødder.

Det er vigtigt at passe på børnenes fødder, allerede fra de bliver født. Det er den bedste måde at forebygge problemer senere i livet.

Sådan holder du dine børns fødder sunde

1. Undersøg dit nyfødte barns fødder

Hvis du opdager noget usædvanligt er det afgørende at få det behandlet med det samme. Det er ikke sikkert at problemet forsvinder af sig selv.

2. Dæk din babys fødder let

Din baby skal kunne bevæge sig frit. Barnets frihed til at sparke og bevæge ben, fødder og tæer, styrker musklerne og forbereder barnet på at gå. Gymnastik for babyer er godt for at styrke fødderne.

3. Lad småbørn gå uden sko

Fødderne får en naturlig udvikling ved at lad barnet lære at gå uden sko på. Afhængig af temperaturen, så lad barnet gå barfodet. På den måde oplever barnet forskellen på de forskellige underlag. Det træner blandt andet griberefleksen i tæerne. Desuden er det en fantastisk sanseoplevelse.

4. Sparkedragt og strømper…

…må ikke stramme. Knoglerne er bløde og har brug for at kunne strækkes helt ud. De skal have plads til at vokse rigtigt.

5. Vær opmærksom på om barnet går på tæerne

Det er helt normalt – og ok – at barnet går på tæer når det er ved at lære at gå. Men hvis det stadig går på tæer efter at være fyldt to år, så bør du kontakte en fodterapeut.

6. Klip tåneglene lige over

Det forebygger nedgroede tånegle. Symptomerne på en nedgroet tånegl er smerte, rødmen og hævelse.

7. Hold fødderne rene og tørre

God hygiejne er den bedste forebyggelse mod fodsvamp og bakterier. Vask fødderne grundigt og tør dem godt bagefter. Fodsvamp trives i fugt.

8. Køb sko der passer

Tag altid dit barn med ud at købe sko. Børns fødder skal måles hver gang, fordi de vokser så hurtigt. Stramme sko kan give vabler, ligtorne og nedgroede negle. Et tegn på at skoene er for stramme er at barnet hele tiden tager dem af. – Se efter om skoen passer ved at tjekke sålen, du kan se hvor langt de går frem.

9. Sko uden støtte i svang

Børn i alderen 0-2 år skal have sko med lige læst. Dvs. uden støtte i svangen. Små børn har meget fedtvæv på foden og de udvikler først svangen i treårsalderen. Svangen er næsten udviklet omkring de otte år.

10. Forebyg skader

Giv barnet fodtøj på når det leger udendørs. En af de hyppigste skader på børns fødder, opstår når de leger barfodet. De risikerer at træde i glasskår, søm eller at få splinter i fødderne. På fugtige underlag er der desuden risiko for at få fodvorter.

11. Vis og fortæl

Mange af de voksnes problemer med fødderne, er opstået i barndommen. Vis og fortæl barnet hvad du gør når du fx klipper negle eller renser sår. Så giver du barnet mulighed for at kopiere og lære gode vaner, der holder fødderne sunde resten af livet.